Zelený poklad aneb Bylinkové pohlazení

Zelený poklad aneb Bylinkové pohlazení

Jsou voňavé, jemné i silně aromatické, a když si s nimi jednou začneme, už to bez nich nepůjde. Můžeme je pěstovat na zahrádce i na okenním parapetu, a vnést si tak kousek léčivé a voňavé přírody až do kuchyně.

 

Spotřeba bylinek roste úměrně s novými poznatky o jejich pozitivním působení na organizmus i s celkovou změnou stravovacích návyků. Bylinkami zpestřujeme chuť nejrůznějších pokrmů a díky nim měníme jídelníček na zdravější, chutnější a pestřejší.

Bylinkománie

Bylinky nabízejí spoustu možností, jak ozvláštnit jídlo. Jehněčí se saturejkou, potočnicová polévka, vepřové medailonky s meduňkou, králík v bylinkovém hávu, opečené brambory jsou nejlepší s rozmarýnem a houbová omeleta s koriandrem. Doma upečený chléb a pečivo se směsí bylinek dostane jiný šmrnc a hned chutná jinak. Stručně řečeno - jídla a pečivo ochucené bylinkami voní mnohem výrazněji a přinášejí ten správný gourmetský požitek.

Bylinky v akci

Bazalka dobře ladí s česnekem, rajčaty a olivovým olejem. Do jídla ji přidávejte těsně před podáváním. Přebytky můžete zpracovat do pesta. Bazalka sušením ztrácí aroma. Estragon je klasickou bylinkou francouzské kuchyně – estragonový ocet, omáčka Bernaise, estragonová hořčice. Zkuste jemnou smetano-estragonovou omáčkou přelít lososa.

Máta se používá především do ovocných a zeleninových salátů a letních koktejlů. Méně známé je použití máty k přípravě jehněčího masa, ryb a plodů moře. Oregano je známé především v sušené podobě, jeho nahořklá bylinková chuť prospívá polévkám. Čerstvá bylinka se používá do různých salátů, zvláště v kombinaci s rajčaty a paprikami. Intenzivní chuť rozmarýnu báječně okoření maso a ryby - postačí jen ždibek. Můžete si také připravit rozmarýnový olej nebo jej přidat do směsi na pečení chleba.

Saturejka má neopakovatelnou pikantní chuť. Výtečná je v mletých masech, svůj chuťový půvab má v nakládané zelenině. Se šalvějí se to nesmí přehánět. Přidává se hlavně k tučnějším masům. Ze šalvěje, citronové šťávy a oleje připravíte dokonalou marinádu např. na skopové kotletky. Tymián vylepší chuť nakládaných sýrů, zvýrazní chuť marinovaného masa i pokrmů z ryb, hodí se ke zvěřině. Pečete doma chleba? Nebojte se do těsta přidat pár snítek tymiánu! Výsledek předčí očekávání.

Nemáte na vaření čas?

Posypte si nadrobno nasekanými bylinkami namazané pečivo nebo chléb – nejlépe připravené z domácí pekárny. Pažitku či petrželku vyměňte za kerblík, řeřichu či estragon. Dalším řešením jsou bylinková másla. Použít můžete prakticky jakoukoli bylinku, kterou nadrobno nasekáte a vmícháte do rostlinného tuku. Nedosolujte!

Využití: mátové se hodí k přípravě palačinek * koprové je ideální s lososem * šalvějové je výborné na grilování vepřových kotlet.

Možná jsme vám nastínili výběr a poradili s použitím. Teď už záleží na vás, zda podlehnete kouzlu bylinek a zmocní se vás bylinkománie.

Autor: Jarmila Tománková, kuchařka ETA

Jméno: Heslo:

Související stránky

Diskuse:

1–7 z 7
autor:soninka 13. 3. 2011 22:32 | link
nadpis:milujem bylinky a tento člán...odpovědět
milujem bylinky a tento článok ma neuveriteľne potešil :))
autor:Jana (*.iol.cz) 14. 3. 2011 11:03 | link
nadpis:To je super, ze uz stranky zas...odpovědět
To je super, ze uz stranky zase fungujou!!! Kdy bude nejaka soutez? :))
autor:marcela 4. 5. 2011 15:32 | link
nadpis:ja mám tiež rada bylinky,hla...odpovědět
ja mám tiež rada bylinky,hlavne bazalku,majorán,oregáno:)
autor:lisaowen (*.ipvanish.com) 12. 5. 2018 02:35 | link
nadpis:owenlisa870@gmail.comodpovědět
My name is LISA and is from the United States. I want to use this opportunity to thank my great Agadaga who really made my life a nice day. This wonderful man Dr Agadaga took my wonderful husband back to me, I had two wonderful children from my husband about four years ago, I and my husband have been in a hurry or the other until he finally left me for a young woman. I felt my life had ended and my children thought they would never see their dad again. I tried to be strong only for the children but I could not control the pains that torment my heart; my heart was full of sorrows and pains because I was really in love with my husband. Every day and night I think of him and always want him to come back to me until one day I met a good friend who was also in a situation like me but her problem was her lover who had an unwanted pregnancy and he refused to take responsibility and dumped her. She told me that my case was a small case and that I would not worry at all so I asked her what was the solution to my problem and she gave me this great man. e-mail address. I doubted if this man was the solution, I contacted this great man and he told me what to do and I did them all, he told me to wait for only 72 hours and my husband will crawl on my knees just for forgiveness, I made faith in what this great man asked me to do and for sure after 72 hours he was back to me again, contact Dr Agadaga for help today at agadagaspiritualhome@gmail.com
1–7 z 7
 
  • Pokud chcete odpovědět na něčí příspěvek, použijte odkaz „odpovědět“ u příslušného příspěvku.

* Položky označené hvězdičkou jsou povinné

Diskutované články

Kudrnaté, rovné nebo rozcuchané? Zvolte účes, který vám sedí

Kudrnaté, rovné nebo rozcuchané? Zvolte účes, který vám sedí

Pokud šaty dělají člověka, pak vlasy dělají obličej. Dokreslují ho, hrají si s ním pomocí střihu a barev. Společně s krásně upravenými vlasy, hezkým oblečením a střízlivým make-upem vytvoříte jednotu, které se říká krása.

Pomerančová kůže - trest za pohodlí?

Pomerančová kůže - trest za pohodlí?

Říká se jí celulitida, odborně dermopanikuloza. Označení pomerančová kůže je jemnější, ale jedná se o jedno a totéž – tuk hromadící se pod pokožkou jako sražený tvaroh.

Hana Michopulu: Jsem bojovnice za lepší jídlo

Hana Michopulu: Jsem bojovnice za lepší jídlo

O jídle se nemá jen psát, jídlo se má žít, myslela si šéfredaktorka gastronomického časopisu a vrhla se na jídlo v praxi. Vydala svou kuchařku a zasadila se o obnovu tradice farmářských trhů u nás...

Aktuálně z blogů

Diskuzní fórum