Jsou voňavé, jemné i silně aromatické, a když si s nimi jednou začneme, už to bez nich nepůjde. Můžeme je pěstovat na zahrádce i na okenním parapetu, a vnést si tak kousek léčivé a voňavé přírody až do kuchyně.
Spotřeba bylinek roste úměrně s novými poznatky o jejich pozitivním působení na organizmus i s celkovou změnou stravovacích návyků. Bylinkami zpestřujeme chuť nejrůznějších pokrmů a díky nim měníme jídelníček na zdravější, chutnější a pestřejší.
Bylinky nabízejí spoustu možností, jak ozvláštnit jídlo. Jehněčí se saturejkou, potočnicová polévka, vepřové medailonky s meduňkou, králík v bylinkovém hávu, opečené brambory jsou nejlepší s rozmarýnem a houbová omeleta s koriandrem. Doma upečený chléb a pečivo se směsí bylinek dostane jiný šmrnc a hned chutná jinak. Stručně řečeno - jídla a pečivo ochucené bylinkami voní mnohem výrazněji a přinášejí ten správný gourmetský požitek.
Bazalka dobře ladí s česnekem, rajčaty a olivovým olejem. Do jídla ji přidávejte těsně před podáváním. Přebytky můžete zpracovat do pesta. Bazalka sušením ztrácí aroma. Estragon je klasickou bylinkou francouzské kuchyně – estragonový ocet, omáčka Bernaise, estragonová hořčice. Zkuste jemnou smetano-estragonovou omáčkou přelít lososa.
Máta se používá především do ovocných a zeleninových salátů a letních koktejlů. Méně známé je použití máty k přípravě jehněčího masa, ryb a plodů moře. Oregano je známé především v sušené podobě, jeho nahořklá bylinková chuť prospívá polévkám. Čerstvá bylinka se používá do různých salátů, zvláště v kombinaci s rajčaty a paprikami. Intenzivní chuť rozmarýnu báječně okoření maso a ryby - postačí jen ždibek. Můžete si také připravit rozmarýnový olej nebo jej přidat do směsi na pečení chleba.
Saturejka má neopakovatelnou pikantní chuť. Výtečná je v mletých masech, svůj chuťový půvab má v nakládané zelenině. Se šalvějí se to nesmí přehánět. Přidává se hlavně k tučnějším masům. Ze šalvěje, citronové šťávy a oleje připravíte dokonalou marinádu např. na skopové kotletky. Tymián vylepší chuť nakládaných sýrů, zvýrazní chuť marinovaného masa i pokrmů z ryb, hodí se ke zvěřině. Pečete doma chleba? Nebojte se do těsta přidat pár snítek tymiánu! Výsledek předčí očekávání.
Posypte si nadrobno nasekanými bylinkami namazané pečivo nebo chléb – nejlépe připravené z domácí pekárny. Pažitku či petrželku vyměňte za kerblík, řeřichu či estragon. Dalším řešením jsou bylinková másla. Použít můžete prakticky jakoukoli bylinku, kterou nadrobno nasekáte a vmícháte do rostlinného tuku. Nedosolujte!
Využití: mátové se hodí k přípravě palačinek * koprové je ideální s lososem * šalvějové je výborné na grilování vepřových kotlet.
Možná jsme vám nastínili výběr a poradili s použitím. Teď už záleží na vás, zda podlehnete kouzlu bylinek a zmocní se vás bylinkománie.
Autor: Jarmila Tománková, kuchařka ETA
autor: | soninka | 13. 3. 2011 22:32 | link |
---|---|---|
nadpis: | milujem bylinky a tento člán... | odpovědět |
Pokud šaty dělají člověka, pak vlasy dělají obličej. Dokreslují ho, hrají si s ním pomocí střihu a barev. Společně s krásně upravenými vlasy, hezkým oblečením a střízlivým make-upem vytvoříte jednotu, které se říká krása.
V dalším online setkání máte možnost ptát se naší psycholožky PhDr. Kateřiny Stibalové. Paní doktorka bude na vaše dotazy v diskuzi odpovídat postupně.
Říká se jí celulitida, odborně dermopanikuloza. Označení pomerančová kůže je jemnější, ale jedná se o jedno a totéž – tuk hromadící se pod pokožkou jako sražený tvaroh.