Diety řeší ženy, a stále častěji také muži, prakticky neustále. Dnes už pomalu každý alespoň jednou některou z nich vyzkoušel, tu s větším, tu s menším úspěchem...
Ne vždy vedou přísné diety k cíli a ne všechny diety dodržují zásady zdravého stravování a životního stylu. Proto je tu náš nový seriál o zdravém hubnutí. Jeho základem je maximální důraz na správnou výživu, teprve ta vede k cíli. Žádné hladovění, postupujte krok za krokem. K tomu vám pomůže renomovaná odbornice na výživu s mnohaletou praxí, Bc. Monika Divišová z centra Wellnessia.
„Je potřeba si uvědomit, že výživa činí při redukci hmotnosti 75 až 80 procent úspěchu,“ říká dietoložka. „To, že se mají lidé více hýbat a méně jíst, všichni vědí, ale ne vždy to funguje. Samotný pohyb pomáhá krátkodobě, bez úpravy jídelníčku se časem úbytek kil zastaví. Pokud na to jdete jen přes jídlo, můžete zhubnout i bez pohybu. Jistě, jde to pomalu a hůře se váha udržuje, ale jde to. Kombinace obojího je cestou k úspěchu, výživa je ale klíčová,“ dodává.
„Při dietách se lidé často zaměřují na energetickou hodnotu jídel, chybí ale složka nutriční vyváženosti. Jídlo může mít stejně kalorií jako tabulka čokolády, ale není to srovnatelné. Jídla zkrátka musí být nutričně vyvážená, příjem prázdných kalorií nikam nevede. Nejde o to jen počítat kalorie,“ vysvětluje Monika Divišová. „Hubnout se vyplatí nejen proto, že se nevejdeme do džínů. Nadváha má negativní vliv na cévy, vysoký cholesterol, pohybový aparát, ale třeba i na sex či otěhotnění,“ poznamenává nutriční expertka.
Udělejte si revizi vlastních ledniček a zbavte se nezdravých potravin. Jezte pětkrát denně malé porce. Důležité je, abyste nevynechávali během hubnutí žádné z pěti jídel. Jen tak docílíte maximálního efektu. Velkou chybou by bylo také ignorování některých pokrmů, nejčastěji se to týká snídaně. Může se sice zdát, že ušetříte přijaté kalorie, nicméně zpomalujete tím metabolismus, tedy přirozený výdej energie, a výsledek je nežádoucí. Vyhněte se tomu. Začněte hubnout hned a neodkládejte svou snahu na nový rok, příští pondělí, nehledejte si další výmluvy. Jednoduše dnes.
Jako malá byla nemocná, potýkala se se sníženou imunitou, astmatem a ekzémy. Pomohla správná výživa a přísná makrobiotická strava, kterou Monice Divišové naordinovala maminka. „Po letech jsem se začala věnovat výživě profesionálně a přidala se k maminčině studiu Wellnessia. Nyní tak mohu pomoci dalším lidem,“ říká sympatická brunetka v příjemných prostorách pražské poradny, kterou vede jako výkonná ředitelka.
Ke správné výživě má každý jinou cestu, jaká byla ta vaše?
Přes zdravotní stav. V dětství jsem byla nemocná, maminka se potkala s někým, kdo se díky jídlu vyléčil, takže to zkusila také. Pomohlo mi to, stejně jako se zdravotních problémů zbavili díky výživě i další členové rodiny. Vím, proč se stravuji zdravě, sama se pak cítím zdravě.
Co je při přechodu na zdravou výživu největší motivací?
Nejzásadnější bývá právě zmíněný zdravotní motiv, kdy to není jen o hubnutí. Pak je daleko větší motivace brát věci vážněji, s takovými lidmi se pak i lépe pracuje. Nicméně kvůli zdravotním aspektům k nám přichází jen zhruba čtyři procenta klientů, zbytek chce snížit váhu.
Jaký je současný trend?
Lidé začínají více dbát na prevenci. I ti, kteří přicházejí primárně kvůli hubnutí, nakonec přece jen řeší i zdravotní otázky, například vysoký cholesterol apod. Více hubnout začínají také muži, kteří tvoří už polovinu našich klientů, a to nejen starší, ale i mladší okolo 30 let.
Základem vašich služeb je dlouhodobá spolupráce. Jak to funguje?
Jedna věc je dietologie - když přijdete s nějakým problémem, zkontrolujeme vás a něco doporučíme, vy pak musíte naše doporučení uvést do praxe. Jenže po týdnu rady odložíte, a tím vaše snaha skončí. Vedle toho ale děláme tzv. nutriční koučink, což je 3 až 8 měsíců trvající proces, kdy vás učíme aplikovat naše rady. Řešíme, co jíst před cvičením, co po něm, na cestách, s dětmi. Také chodíme s lidmi nakupovat, vaříme u nich, děláme kurzy vaření také u nás. Naučíme je prostě změnit životní styl.
Vrací se k vám klienti, kteří nedodrželi správný jídelníček a znovu nabrali?
Občas se to stává, jsou lidé, kteří to z různých důvodů nedotáhnou, třeba se přestěhují, změní partnera, mají děti. Ti pak chodí dále. Nebo třeba naberou kila na dovolené. Je ale mnohem jednodušší shazovat tři kila místo dvaceti. Na začátku k nám přitom přicházejí lidé s nadváhou od 5 do 20 kilogramů.
Jak se díváte na televizní pořady, které učí lidi správně jíst? Cítíte změnu v přístupu klientů?
Velkou. Pořady udělaly ohromný kus práce pro vzdělanost klienta. Lidé začali chápat, že člověk může být podvyživený, i když jí hodně a má nadváhu. Klienti méně diskutují o našich doporučeních a někteří již díky televizi odstranili problematická jídla z jídelníčku apod.
V dalších dílech našeho seriálu najdete jídelníčky sestavené nutriční expertkou, nejrůznější informace o vhodných potravinách pro redukci hmotnosti, rozhovory či tipy na pohybové aktivity.
autor: | Květuš | 27. 10. 2011 08:10 | link |
---|---|---|
nadpis: | myslím, že tento seriál se ... | odpovědět |
Pokud šaty dělají člověka, pak vlasy dělají obličej. Dokreslují ho, hrají si s ním pomocí střihu a barev. Společně s krásně upravenými vlasy, hezkým oblečením a střízlivým make-upem vytvoříte jednotu, které se říká krása.
V dalším online setkání máte možnost ptát se naší psycholožky PhDr. Kateřiny Stibalové. Paní doktorka bude na vaše dotazy v diskuzi odpovídat postupně.
Říká se jí celulitida, odborně dermopanikuloza. Označení pomerančová kůže je jemnější, ale jedná se o jedno a totéž – tuk hromadící se pod pokožkou jako sražený tvaroh.