Rychlé pohoštění pro nečekanou návštěvu

Rychlé pohoštění pro nečekanou návštěvu

Znáte to asi všichni. Najednou zazvoní zvonek a za dveřmi vaši známí zrovna ve chvíli, kdy se vám to nejméně hodí. Vaše lednička zeje prázdnotou a vy nemáte svým hostům co nabídnout.

Pro tyto případy je tu náš článek, který přináší jednoduché rady, jak co nejrychleji připravit něco malého k snědku pro nečekanou návštěvu. Jako nejjednodušší varianta pohoštění pro hosty se jeví pomazánky - jsou snadné, rychlé a ve většině případů na jejich přípravu není potřeba příliš mnoho surovin.

Sýrovo-česneková pomazánka

Co potřebujete: cca 50 dkg tvrdého sýra (nejlépe se hodí obyčejný eidam), zhruba 5 stroužků česneku a 30 dkg majolky.

Jak na to: Tvrdý sýr je třeba nastrouhat najemno, nejlépe použijte mixér, bude to rychleji a bez námahy. Pak si vezměte misku, do které dáte nastrouhaný sýr spolu s majonézou, to vše dobře promíchejte. Do této směsi přidejte prolisované stroužky česneku a opět velmi dobře promíchejte. Takto připravenou pomazánku můžete namazat buď na nakrájená kolečka rohlíku, nebo na veku či housky. A pokud máte doma toustovač, vyzkoušejte namazat pomazánku na opečené tousty. Na závěr, pokud máte čas a chuť, je vhodné dozdobení, které můžete provést pomocí vlašských ořechů, oliv nebo okurky. Tato pomazánka se velmi hodí jako pohoštění ke sklence vína.

Rada: Místo tvrdého sýru se dá použít také jakýkoli druh taveného sýra, ale pokud můžete, dejte přednost tvrdému.

Tvarohová pomazánka s jablíčkem

Co potřebujete: cca 10 dkg tvarohu, asi 20 dkg čerstvých jablek, skořicový cukr a 5 dkg bílého jogurtu (neslazeného)

Jak na to: Tvaroh spolu se skořicovým cukrem jemně vyšlehejte a poté přidejte bílý jogurt, který vše zjemní. Připravte si jablka, která oloupejte a nastrouhejte najemno. Nastrouhaná jablka přidejte k vyšlehané směsi a promíchejte. Tuto pomazánku je vhodné servírovat dětem, je velmi zdravá a chutná. Můžete ji namazat na obyčejný chleba nebo pečivo, stejně tak je výborná na toustovém chlebu nebo na rýžových plátcích. Jestliže ji budete dávat dětem jako svačinku, přidejte k tomu ovocný čaj nebo mléko. Pro dospělé se k tomu výborně hodí melta s mlékem.

Zeleninová pomazánka

Co potřebujete: cca 15-20 dkg tvrdého sýra, 15dkg majonézy, ředkvičky, 10 dkg celeru, stejné množství mrkve, petrželku, špetku soli a cukru, kapku citronu.

Jak na to: Zeleninu řádně omyjte a v syrovém stavu ji najemno nastrouhejte za pomoci mixéru. Tvrdý sýr, který je také najemno nastrouhaný, spolu s majonézou vložte do mísy a přidejte nastrouhanou zeleninu. Všechno důkladně promíchejte a dle chuti můžete přidat sůl nebo cukr. Připravenou pomazánku servírujte nejlépe s tmavým chlebem a ozdobenou petrželkou. Je vhodná také jako základní pomazánka pro přípravu chlebíčků.

Pomazánka quattro formaggi

Pomazánka čtyř druhů sýra. Na ni budete potřebovat zejména čtyři druhy sýrů, záleží na vašem výběru, chuti a možnostech. Doporučuje se eidam, uzený sýr, niva a tvarůžky, ale je to celkem na volbě každého z vás. Dále potřebujete vejce, kousek másla, anglickou slaninu, 3 stroužky česneku, 3 lžíce zakysané smetany, majolku nebo jogurtu.

Jak na to: Vejce uvařte natvrdo a pak opatrně nakrájejte najemno. Stejně tak i eidam, nivu a uzený sýr nastrouhejte najemno. Nastrouhané vejce a sýry vložte do mísy a přidejte k nim ostatní sýry, kousek másla, anglickou slaninu, kterou nakrájejte úplně nadrobno. Nakonec přidejte rozmačkaný česnek a vše důkladně promíchejte a protřete. Jakmile budete mít důkladně promíchanou směs, přidejte ještě zakysanou smetanu a majolku a opět důkladně protřete. Pomazánku servírujte s chlebem.

Budapešťská pomazánka

Co potřebujete: 10 dkg tvarohu, cca tři trojúhelníky paprikového taveného sýru, nejlépe sterilovanou červenou papriku, koření červené sladké papriky, sůl, cibuli, a barevný pepř.

Jak na to: Tvaroh a měkký sýr smícháme dohromady v míse. K tomu přidáme najemno nakrájenou červenou papriku a koření červené sladké papriky. Vše dohromady důkladně promícháme. Do promíchané směsi přidáme na jemné kousky nakrájenou cibuli a trochu to celé osolíme a opepříme. Mažeme na chleba.

Rada: Pokud nemáte sterilovanou červenou papriku, nevadí, když použijete čerstvou, nic tím nezkazíte.

Hermelínová pomazánka

Co potřebujete: tři hermelíny, jednu větší cibuli, sladkou mletou papriku, špetku pepře, cca dvě lžíce hořčice, 15dkg másla, sekanou pažitku a pivo dle potřeby.

Jak na to: Všechny tři hermelíny vložte do mixéru a přidejte k nim máslo, dvě lžíce hořčice, kapku piva dle chuti, pepř a společně rozmixujte do hladka. Jakmile budete mít vyšlehaný hladký krém, přidejte najemno nasekanou cibuli spolu s pažitkou a vše důkladně promíchejte. Jako příloha se podávají nejlépe topinky potřené česnekem. Na závěr pomazánku natřenou na česnekovou topinku dozdobíme jakýmkoli druhem zeleniny.

Milé dámy, nechte si chutnat!

Autor: Pavla Musilová

Jméno: Heslo:

Související stránky

Diskuse:

1–2 z 2
autor:Dráček 26. 8. 2011 12:51 | link
nadpis:Tu budapešťskou dělávám t...odpovědět
Tu budapešťskou dělávám taky..:) ale zlákala mě ta hermelínová, tu asi zkusím :)
autor:MarťaSl 26. 8. 2011 20:10 | link
nadpis:Já pomazánky moc nejím, ale...odpovědět
Já pomazánky moc nejím, ale tyto jsou docela zajímavé. Asi něco vyzkouším, protože poslední dobou nemám inspiraci na vaření, tak nějaký dobrý recet uvítám. V těchto horkých dnech se mi po pravdě vařit ani nechce, ale musím :-(
1–2 z 2
 
  • Pokud chcete odpovědět na něčí příspěvek, použijte odkaz „odpovědět“ u příslušného příspěvku.

* Položky označené hvězdičkou jsou povinné

Diskutované články

Když je žena pěkná

Když je žena pěkná

…tak na nějakém tom kilu navíc podle mě nezáleží. Když je žena pěkná, tak je prostě pěkná a je úplně jedno, jestli váží 50 nebo 70 kg. Tím spíš, je-li po porodu. Doufám, že mi, vážené dámy, opět dovolíte, když se trochu zapojím do vaší zajímavé diskuse.

Kudrnaté, rovné nebo rozcuchané? Zvolte účes, který vám sedí

Kudrnaté, rovné nebo rozcuchané? Zvolte účes, který vám sedí

Pokud šaty dělají člověka, pak vlasy dělají obličej. Dokreslují ho, hrají si s ním pomocí střihu a barev. Společně s krásně upravenými vlasy, hezkým oblečením a střízlivým make-upem vytvoříte jednotu, které se říká krása.

Pomerančová kůže - trest za pohodlí?

Pomerančová kůže - trest za pohodlí?

Říká se jí celulitida, odborně dermopanikuloza. Označení pomerančová kůže je jemnější, ale jedná se o jedno a totéž – tuk hromadící se pod pokožkou jako sražený tvaroh.

Aktuálně z blogů

Diskuzní fórum