Pozvala jste na návštěvu a večeři hosty a řešíte, co podávat za jídlo? Máme pro vás tipy na vhodné předkrmy, kterými rozhodně nikoho neurazíte. Stačí se jen nechat inspirovat a vyzkoušet své kulinářské dovednosti.
Pro začátek je vhodné, abyste věděla, proč se vlastně předkrmy připravují. Předkrm je chápán jako malá porce jídla, která se zásadně podává před samotným hlavním chodem, jehož výhradní smysl je vyvolat chuť na další jídlo, povzbudit smysly a v žádném případě nesmí předkrm zasytit.
Předkrmy pomáhají zintenzivňovat zážitky z dalších pokrmů. Pokud chcete podávat před hlavním chodem předkrm, je nutné, abyste věděla, že je dělíme na studené a teplé. Podávání teplých a studených předkrmů se liší. Studené předkrmy se většinou podávají po aperitivu, a to v podobě nejrůznějších paštik nebo salátů, a poté by měla následovat polévka. Teprve po polévce můžete podávat předkrm teplý. Ten bývá nejčastěji v podobě husích jater. Teplé předkrmy se vyskytují mnohem méně než studené předkrmy, kterým dává většina hospodyněk přednost.
Naskytuje se také otázka, čím se předkrmy jí? Většinou je k tomu určena malá vidlička, která se při stolování nachází na samém okraji všech ostatních příborů. Malá lekce stolování týkající se předkrmů je za námi a můžeme se pustit do samotných receptů, jak konkrétní předkrmy připravit.
Jaké ingredience potřebujete: větší brambory (podle počtu hostů, které máte v úmyslu pohostit daným předkrmem - 1 brambora = 1 host), 1 rajče, sůl, 1 zelenou papriku a 1 červenou papriku, zakysanou smetanu, petrželku, 1 žloutek, máslo (asi 40 – 50 g) a uzený sýr (cca 50g).
Jak postupovat: Brambory je nutné velmi dobře omýt. Poté je ve slupce uvařte v osolené vodě do poloměkkého stavu. Jakmile máte brambory hotové, oloupejte je a seřízněte jim vršky. Následně se pokuste opatrně vydlabat vnitřek brambor. Náplň do brambor se připraví z másla a žloutku, které utřete do hladka, přidejte najemno strouhaný uzený sýr, špetku soli, nakrájenou petrželku a oba druhy papriky na jemno nakrájené. Na závěr ještě přidejte zakysanou smetanu spolu s prolisovanými vnitřky brambor. Všechno dohromady dobře zamíchejte. Připravenou nádivkou naplňte vydlabané brambory a přikryjte je uříznutými vršky. Takto připravené plněné brambory je třeba ještě upéct, nejlépe ve skleněné míse. Při podávání můžete ozdobit nakrájenými kolečky zbylé papriky.
Jaké ingredience potřebujete: strouhanka, sůl, máslo na smažení, petrželka, máslo (cca 10 dkg), 2 vejce, 2 brambory, 0,5 kg vařeného rybího masa, sýr parmazán.
Jak postupovat: Nejprve je potřeba, abyste umlela rybí maso. Nachystané a namleté rybí maso se poté smíchá se změklým máslem a nastrouhanými uvařenými bramborami. Následně se přidá sůl, petrželka a vejce. Všechno důkladně promíchejte. Hustotu dané směsi můžete upravovat podle vašeho uvážení prostřednictvím přidání strouhanky. V misce si připravte směs, ve které budete rybí koule obalovat. Tudíž vezměte misku a dejte do ní na jemno nastrouhaný parmazán a strouhanku. Z rybí směsi začněte vytvářet koule velikosti kroket a obalujte je ve směsi strouhanky a parmezánu. Obalené koule zbývá ještě osmažit a můžete podávat.
Tip: Tento recept je možné aplikovat buď jako samotný předkrm, nebo je možné ho využít jako přílohu k jídlu. V případě, že budete rybí koule podávat jako předkrm, dozdobte je na talíři majonézou, listovým salátem nebo třeba nejrůznější naloženou zeleninou.
Jaké ingredience potřebujete: 6 vajec, salám (30- 40 dkg), tavený sýr (asi 4 kusy), pažitka, hořčice, sýr eidam (30 – 40 dkg), máslo (asi 20 dkg), cibule, kyselé okurky,
Jak postupovat: Nejprve je vhodné dát tvrdý sýr asi na 20 minut změknout do horké vody. Zatímco bude sýr měknout, připravte si pomazánku. Pomazánka bude vytvořena z utřeného másla, 2 vařených vajec, které nasekáte na jemno, hořčice a cibule, pažitky, soli a pepře přidaných podle chuti, nakrájených okurek a taveného sýru. Jakmile máte sýr dostatečně změklý, rozválejte ho na vále, poklaďte ho salámem a potřete vyrobenou pomazánkou. Zbylá na tvrdo uvařená a nakrájená vejce položte navrch. Celé to zamotejte a zabalte do alobalu. Roládu nechce asi dvě hodiny v lednici nebo v chladu uležet, a poté servírujte nakrájené plátky.
Přejeme dobrou chuť!
Autor: Pavla Musilová
autor: | Jessica (197.210.*.*) | 7. 6. 2017 11:13 | link |
---|---|---|
nadpis: | slimcolvin@gmail.com | odpovědět |
Pokud šaty dělají člověka, pak vlasy dělají obličej. Dokreslují ho, hrají si s ním pomocí střihu a barev. Společně s krásně upravenými vlasy, hezkým oblečením a střízlivým make-upem vytvoříte jednotu, které se říká krása.
V dalším online setkání máte možnost ptát se naší psycholožky PhDr. Kateřiny Stibalové. Paní doktorka bude na vaše dotazy v diskuzi odpovídat postupně.
Říká se jí celulitida, odborně dermopanikuloza. Označení pomerančová kůže je jemnější, ale jedná se o jedno a totéž – tuk hromadící se pod pokožkou jako sražený tvaroh.