Hana Michopulu: Jsem bojovnice za lepší jídlo

Hana Michopulu: Jsem bojovnice za lepší jídlo

O jídle se nemá jen psát, jídlo se má žít, myslela si šéfredaktorka gastronomického časopisu a vrhla se na jídlo v praxi. Vydala svou kuchařku a zasadila se o obnovu tradice farmářských trhů u nás...

Jak jste se zasadila o obnovu farmářských trhů u nás? Co bylo tehdy vaším cílem?

Na začátku byly ideály a touha zlepšit svět, nebo aspoň místo, kde žiju. Ale taky obyčejná potřeba nakoupit si jednou týdně čerstvější zeleninu, než je ta dlouho skladovaná v supermarketech. Protože čím čerstvější suroviny jsou, tím lépe jídlo chutná. A cíle? Podařilo se mi tu mašinu roztlačit, a o to šlo. Věnovala jsem tomu dva roky pracovního života. Teď už sama jede, takže mám splněno a věnuju se zase psaní. Dál se podle mě musí postarat trh sám, to znamená sami nakupující a prodávající. Doufám, že lidi využijí svojí kupní síly, aby vyprofilovali nabídku na trhu co nejlépe. Že budou ignorovat zboží, které si můžou koupit i jinde, a podpoří naopak nabídku, která potřebuje rozvoj.

Jak by měl správně takový farmářský trh vypadat? Co by se na něm mělo prodávat a co na něj nepatří?

Nepatří tam zboží, které se prodává v širší obchodní síti, třeba v supermarketech nebo ve zdravých výživách. Není důvod. Nepatří tam produkty ze zahraničí. Mají se na něm prodávat plodiny vypěstované v našem regionu, s péčí a láskou. A pak produkty z těchto plodin vyrobené, šťávy, chleba, koláče... Já sama jsem se vždycky snažila, aby naši prodejci nabídli něco víc. Ne jablka, ale třeba jejich staré české odrůdy. Ne nějaké ryby, ale třeba pstruhy chované „na divoko“. Ne jen chleba, ale pecny vykvašené podle tradiční metody. Má to co dělat s tím, jak se jídlo vyrábělo „dřív“. Ne všichni organizátoři trhů si tyhle překážky kladou. Mají možná více platících trhovců, ale jejich kvalita se blíží tomu, od čeho lidé v supermarketech utíkají, takže tahle lež bude mít krátké nohy.

Co pro vás znamenají slova „lokální“ a „sezónní“?

Pórek z Mělnicka chutná skvěle, protože se sklízel včera. Já z něj uvařím špičkovou polévku, jakou bych z holandského, dva měsíce skladovaného pórku nedostala nikdy, ani s pomocí boží. K tomu je ten náš levější, protože se do něj nepromítají náklady za naftu z Holandska ani ceny za chlazení po dlouhé týdny. Přijde mi až geniální, jak jednoduché to je. Uvařím lépe a stojí to méně, a to nemluvím o tom, že se můžu za domem dívat na pórkové pole, a ne industriální zónu, a že moje uhlíková stopa se výrazně zmenší. Já nemám nějak extra zelené myšlení. Jde jen o to, aby svět stál nohama na zemi, ne opačně. Převážení zeleniny světem je něco, co ho obrací hlavou dolů. Můžem žít snadno a levně, nebo komplikovaně a draze.

Odrazilo se podle vás znovuzavedení těchto trhů do české gastronomie? Vaří dnes Češi lépe?

Ó, tak to určitě. Při běžných nákupech se tu lidi setkali s plodinami, které třeba dosud neochutnali. Zkouší vařit nové věci. Mohli mluvit přímo s producenty jídla, kteří jim o výrobě řeknou tolik, kolik nezjistí ani z internetu. Takže netvrdím, že české domácnosti vaří jako michelinské restaurace, ale začal v nich určitý přerod. Lidé přemýšlí, srovnávají, třídí si informace. A to samozřejmě pomáhá i v kuchařském umění.

Máte zkušenosti i ze zahraničí, v čem jsme ještě v tomto oboru „pozadu“? Která země je vám inspirací?

Mockrát jsem zkoumala trhy ve Francii, Rakousku, Anglii. Myslím, že velkou rezervu máme v tom, co může nabídnout zdejší půda. Ve Francii třeba doslova zuří mánie kořenové zeleniny. Na trzích dostanete všechno od černého kořene přes mnoho druhů ředkve po topinambury. O využití píšou časopisy o jídle, vaří z nich luxusní pařížské restaurace i bistra. Takže to není něco raritního, ale celá společnost tam tenhle nový trend v jídle přijímá. To samé listová zelenina. Tady vidím jednu z možností, jak se rozvíjet. Ale není jediná.

Co všechno už jste Čechy za dobu svého mediálního působení naučila? Jakou máte zpětnou vazbu?

Ale já jsem spíš jen taková mažoretka, která nadělá hodně randálu, než mentor. Snažím se obrátit pozornost lidí tam, kam je třeba. Ale bez ostatních kolegů v oboru, jako jsou bloggeři, gastronovináři a někteří šéfkuchaři, bychom se nehnuli vpřed ani o metr. Jsem teď už součástí malé armády bojovníků za lepší jídlo. Za posledních deset let jsme obrátili pozornost lidí ke kvalitě jídla. A to znamená hodně. Moje momentální téma je také zkvalitňování příloh, kolem nás už dávno běžné, ale my se teprve učíme. Pak používání surovin, které dříve byly normální, ale potravinářský průmysl z nich udělal něco extra a ony se vrací jako zdravé nebo bio, což ale pro ně není moc dobré, protože to pak někteří lidé mají tendenci odmítat. Slupka z pšenice má dnes image něčeho až lékařsky doporučeného, ale je to prostě odvěká součást lidské stravy, která se jen nesmí vynechat.

Nedávno jste vydala knihu Recepty z farmářského trhu, díl I. Podzim/zima. Co v ní najdeme, v čem je jiná oproti běžným kuchařkám?

To je dobrá otázka. Co mi vlastně dalo tu odvahu přinést na trh zaplavený kuchařkami ještě jednu další? Jasně, v knihkupectví jsou kuchařky snad o všem. Ale tahle tam nebyla. A já jsem zjistila, že se mě lidé často ptají, jak snadno a rychle pracovat s tím, co si koupí na trhu, to znamená s místní sezónní úrodou. Nebo jak nakládat s plodinami, které neznají, a jak uvařit nově ty, které najednou kupují častěji a nemají už fantazii něco vymýšlet. A tak jsem sepsala skoro stovku svých receptů, které lidem pomohou. Viděla jsem prostě, že je tu něco, co lidé řeší tady a teď. Bylo na co odpovědět. Takže tahle kuchařka nevznikla tak, že jsem si to já přála a plánovala. Čtenáři a zákazníci trhů si ji vyptali.

Z jakých surovin ráda vaříte vy?

Mám své oblíbence, ale po čase je vždycky opouštím a najdu si nové. Teď jsou to zrovna jedlé kaštany. Zkouším nové a další kombinace. Včera jsem dělala italské rizoto s dýní, šalvějí a kaštany, předtím rizoto s houbami. Jsou naprosto úžasné. Ta jemně moučná textura a nasládlá chuť nenápadně kontrastuje s ostatními surovinami. A v říjnu leží i v Praze téměř v každém parku. Stačí vědět, jak vypadají. Ale prodávají se samozřejmě celou zimu i v obchodech. Doslova lituju, že jsem dala do kuchařky jen dva recepty, ale víc místa na ně nebylo.

Váš manžel je Řek, vaří se u vás doma řecká kuchyně?

Občas ano. Docela často máme řeckou pitu se sýrem feta a pórkem nebo špenátem, mimochodem recept je také v kuchařce. Ale jinak je autentická kuchyně docela náročná na čas, takže teď vařím řecké jídlo spíš při speciálních příležitostech.

Snažíte se vařit dietně, zdravě?

Když člověk dělá do jídla, nějaká pravidla si určit musí, jinak by skončil velmi rychle s metabolickým syndromem. Mojí mantrou je pestrost a vynakládám fakt velké úsilí, abychom jedli od všeho něco, a ne moc často jen jeden typ stravy. Když dám úplně obyčejný příklad - když peču, tak nejen z másla, ale i z oleje. Střídám odrůdy pšenice, vždycky dám pozor, aby nebylo moc bílé mouky nebo jen tam, kde to nejde jinak. Stále střídám tuky, druhy mas, veškeré možné přílohy. Podle mě je zdravé všechno, když je to kvalitně vyrobené, vypěstované nebo chované.

Autor: Petra Vychodilová, foto: archiv H. Michopulu, zdroj: Metro Zdravé hubnutí

Jméno: Heslo:

Diskuse:

2634–2641 z 2641
autor:Luis (217.138.*.*) 16. 7. 2020 14:05 | link
nadpis:BG/SBLC for lease or salesodpovědět
We are direct providers of Fresh Cut BG, SBLC and MTN which are specifically for lease/sales, our bank instrument can be engage in PPP Trading, Discounting, signature project(s) such as Aviation, Agriculture, Petroleum, Telecommunication, construction of Dams, Bridges, Real Estate and all kind of projects. We do not have any broker chain in our offer or get involved in chauffeur driven offers. We deliver with time and precision as sethforth in the agreement. Our terms and Conditions are reasonable, below is our instrument description. The procedure is very simple; the instrument will be reserved on euro clear to be verified by your bank, after verification an arrangement will be made for necessary bank documents and stock testing expenses, the cost of the Bank Guarantee/Standby Letter of Credit will be paid after the delivery of the MT760, Description OF INSTRUMENTS: 1. Instrument: Bank Guarantee (BG/SBLC) 2. Total Face Value: Eur/USD 5M MIN and Eur/USD 10B MAX (Ten Billion EURO/USD). 3. Issuing Bank: HSBC Bank London, Barclay's bank London,Credit Suisse and Deutsche Bank Frankfurt. 4. Age: One Year, One Month 5. Purchasing Price: 32% of face value plus 2% commission fees Leasing Price: 4% of Face Value plus 1% commission fees. 6. Delivery: Bank to Bank swift. 7. Payment: MT-103 or MT760 8. Hard Copy: Bonded Courier within 7 banking days. We are ready to close leasing/Buying with any interested client in few banking days, if interested do not hesitate to contact me Name : LUIS SANCHEZ Email: luissanchez02214@gmail.com whatsapp:+447921551354
autor:mark (197.210.*.*) 19. 7. 2020 01:56 | link
nadpis:markjoeloancompany7@gmail.comodpovědět
Loan Offer.

You are welcome to the company in this company We give personal loan
and business loans for an interest rate of 2% only. Loan from $2,000
to $5000,000 If you need a loan for your business please contact us as
soon as possible to process your application loan form

LOAN APPLICATION FORM FILL AND RETURN NOW.

Full Name____________________
Location___________________
Country____________________
State________________________
Sex________________________
Phone Number______________________
Amount Required_____________
Duration____________________
Age________________________

Contact our office with the email below Email; markjoeloancompany7@gmail.com

Mr Mark Joe

autor:Mitchell (*.quadranet.com) 21. 7. 2020 00:28 | link
nadpis:Loanodpovědět
We pay a loan in 72hrs at a rate of 3% interest from $10,000 USD to $10,000,000.00. USD either Business or Personal loans, after due diligence is conducted and you complete the procedures.

Do you need an urgent loan to finance your business or in any purpose? we are certified and
legitimate and international licensed Financial lender, We offer Loan to Business firms,
companies and individuals all over the world at an affordable interest rate of 3%.

If you need a loan of any kind or have a huge project that required funding do not hesitate to contact us immediately via:
Email: mitchellcreditfirm@gmail.com
WhatsApp: +1 315 291 0451
Website: http://mitchellcreditfirm.weebly.com
autor:james eric (106.210.*.*) 23. 7. 2020 16:19 | link
nadpis:LOAN OFFERodpovědět
My name is Mrs Aisha Mohamed, am a Citizen Of Qatar.Have you been looking for a loan?Do you need an urgent personal loan or business loan?contact Dr James Eric Finance Home he help me with a loan of $42,000 some days ago after been scammed of $2,800 from a woman claiming to been a loan lender but i thank God today that i got my loan worth $42,000.Feel free to contact the company for a genuine financial service. Email:(financialserviceoffer876@gmail.com) call/whats-App Contact Number +918929509036
autor:Mrs Aisha Mohamed (106.210.*.*) 23. 7. 2020 16:20 | link
nadpis:financialserviceoffer876@gmail.comodpovědět
My name is Mrs Aisha Mohamed, am a Citizen Of Qatar.Have you been looking for a loan?Do you need an urgent personal loan or business loan?contact Dr James Eric Finance Home he help me with a loan of $42,000 some days ago after been scammed of $2,800 from a woman claiming to been a loan lender but i thank God today that i got my loan worth $42,000.Feel free to contact the company for a genuine financial service. Email:(financialserviceoffer876@gmail.com) call/whats-App Contact Number +918929509036
autor:Dean Thomas (*.qwest.net) 23. 7. 2020 19:16 | link
nadpis:Direct Mandate to a genuinely renowned Investment Finance Company odpovědět
Dear Sir,

We are broker firm in London-UK, we have direct Provider of BG/SBLC specifically for Lease and purchase, The provider is tested and trusted. We have been dealing with the company for paste 20 years. Interested Agent/Lessee should contact us.

Email: longmornprojectsfinance@gmail.com
Skype ID: longmornprojectsfinance@hotmail.com

whatsapp Number:+1(330)333-0498

Best Regard
Dean Thomas.
autor:Mrs Mitchell Jacqueline (*.bitcointrading9to5.org) 28. 7. 2020 01:48 | link
nadpis:mitchellcreditfirm@gmail.comodpovědět
We pay a loan in 72hrs at a rate of 3% interest from $10,000 USD to $100.000,000. USD, after

due diligence is conducted and you complete the procedures.

If you need a loan or have a huge project that required funding do not hesitate to contact us

immediately. We offer both Business and Personal loan at a very low rate of 3% interest rate.

Mitchell Credit Firm is a worldwide financial institution with over 7 years of experience.

Contact us today:

Mrs Mitchell Jacqueline

Email: (mitchellcreditfirm@gmail.com)
or (mitchellcreditfirm@yahoo.com)
WhatsApp +1 315 291 0451
Website: http://mitchellcreditfirm.weebly.com
autor:cap bohuslav (129.205.*.*) 6. 8. 2020 22:10 | link
nadpis:Speciální nabídka půjčkyodpovědět
Budeme vždy k dispozici, abychom vám pomohli finančně, aniž bychom od vás očekávali cokoli. Už několik let mám v bance velké množství peněz a legitimní oprávnění věřitele. Tato kvalita mi vždy dává pozici potenciálního věřitele v České republice. Jsem pak k dispozici lidem, kteří mají dobrou motivaci požádat o půjčku, aby je mohli doprovázet ve svých projektech nebo jiných službách, od 40 000 do 2 800 000 Kč jsme vám blízcí k vypůjčení dokumentů, jsou vyplněny správní a právní a podepsáno věřitelem. Povinnost e-mailem: capbohuslav555@gmail.com
2634–2641 z 2641
 
  • Pokud chcete odpovědět na něčí příspěvek, použijte odkaz „odpovědět“ u příslušného příspěvku.

* Položky označené hvězdičkou jsou povinné

Diskutované články

Kudrnaté, rovné nebo rozcuchané? Zvolte účes, který vám sedí

Kudrnaté, rovné nebo rozcuchané? Zvolte účes, který vám sedí

Pokud šaty dělají člověka, pak vlasy dělají obličej. Dokreslují ho, hrají si s ním pomocí střihu a barev. Společně s krásně upravenými vlasy, hezkým oblečením a střízlivým make-upem vytvoříte jednotu, které se říká krása.

Online setkání: Ptejte se psycholožky

Online setkání: Ptejte se psycholožky

V dalším online setkání máte možnost ptát se naší psycholožky PhDr. Kateřiny Stibalové. Paní doktorka bude na vaše dotazy v diskuzi odpovídat postupně.

Pomerančová kůže - trest za pohodlí?

Pomerančová kůže - trest za pohodlí?

Říká se jí celulitida, odborně dermopanikuloza. Označení pomerančová kůže je jemnější, ale jedná se o jedno a totéž – tuk hromadící se pod pokožkou jako sražený tvaroh.

Aktuálně z blogů

Diskuzní fórum