Hana Michopulu: Jsem bojovnice za lepší jídlo

Hana Michopulu: Jsem bojovnice za lepší jídlo

O jídle se nemá jen psát, jídlo se má žít, myslela si šéfredaktorka gastronomického časopisu a vrhla se na jídlo v praxi. Vydala svou kuchařku a zasadila se o obnovu tradice farmářských trhů u nás...

Jak jste se zasadila o obnovu farmářských trhů u nás? Co bylo tehdy vaším cílem?

Na začátku byly ideály a touha zlepšit svět, nebo aspoň místo, kde žiju. Ale taky obyčejná potřeba nakoupit si jednou týdně čerstvější zeleninu, než je ta dlouho skladovaná v supermarketech. Protože čím čerstvější suroviny jsou, tím lépe jídlo chutná. A cíle? Podařilo se mi tu mašinu roztlačit, a o to šlo. Věnovala jsem tomu dva roky pracovního života. Teď už sama jede, takže mám splněno a věnuju se zase psaní. Dál se podle mě musí postarat trh sám, to znamená sami nakupující a prodávající. Doufám, že lidi využijí svojí kupní síly, aby vyprofilovali nabídku na trhu co nejlépe. Že budou ignorovat zboží, které si můžou koupit i jinde, a podpoří naopak nabídku, která potřebuje rozvoj.

Jak by měl správně takový farmářský trh vypadat? Co by se na něm mělo prodávat a co na něj nepatří?

Nepatří tam zboží, které se prodává v širší obchodní síti, třeba v supermarketech nebo ve zdravých výživách. Není důvod. Nepatří tam produkty ze zahraničí. Mají se na něm prodávat plodiny vypěstované v našem regionu, s péčí a láskou. A pak produkty z těchto plodin vyrobené, šťávy, chleba, koláče... Já sama jsem se vždycky snažila, aby naši prodejci nabídli něco víc. Ne jablka, ale třeba jejich staré české odrůdy. Ne nějaké ryby, ale třeba pstruhy chované „na divoko“. Ne jen chleba, ale pecny vykvašené podle tradiční metody. Má to co dělat s tím, jak se jídlo vyrábělo „dřív“. Ne všichni organizátoři trhů si tyhle překážky kladou. Mají možná více platících trhovců, ale jejich kvalita se blíží tomu, od čeho lidé v supermarketech utíkají, takže tahle lež bude mít krátké nohy.

Co pro vás znamenají slova „lokální“ a „sezónní“?

Pórek z Mělnicka chutná skvěle, protože se sklízel včera. Já z něj uvařím špičkovou polévku, jakou bych z holandského, dva měsíce skladovaného pórku nedostala nikdy, ani s pomocí boží. K tomu je ten náš levější, protože se do něj nepromítají náklady za naftu z Holandska ani ceny za chlazení po dlouhé týdny. Přijde mi až geniální, jak jednoduché to je. Uvařím lépe a stojí to méně, a to nemluvím o tom, že se můžu za domem dívat na pórkové pole, a ne industriální zónu, a že moje uhlíková stopa se výrazně zmenší. Já nemám nějak extra zelené myšlení. Jde jen o to, aby svět stál nohama na zemi, ne opačně. Převážení zeleniny světem je něco, co ho obrací hlavou dolů. Můžem žít snadno a levně, nebo komplikovaně a draze.

Odrazilo se podle vás znovuzavedení těchto trhů do české gastronomie? Vaří dnes Češi lépe?

Ó, tak to určitě. Při běžných nákupech se tu lidi setkali s plodinami, které třeba dosud neochutnali. Zkouší vařit nové věci. Mohli mluvit přímo s producenty jídla, kteří jim o výrobě řeknou tolik, kolik nezjistí ani z internetu. Takže netvrdím, že české domácnosti vaří jako michelinské restaurace, ale začal v nich určitý přerod. Lidé přemýšlí, srovnávají, třídí si informace. A to samozřejmě pomáhá i v kuchařském umění.

Máte zkušenosti i ze zahraničí, v čem jsme ještě v tomto oboru „pozadu“? Která země je vám inspirací?

Mockrát jsem zkoumala trhy ve Francii, Rakousku, Anglii. Myslím, že velkou rezervu máme v tom, co může nabídnout zdejší půda. Ve Francii třeba doslova zuří mánie kořenové zeleniny. Na trzích dostanete všechno od černého kořene přes mnoho druhů ředkve po topinambury. O využití píšou časopisy o jídle, vaří z nich luxusní pařížské restaurace i bistra. Takže to není něco raritního, ale celá společnost tam tenhle nový trend v jídle přijímá. To samé listová zelenina. Tady vidím jednu z možností, jak se rozvíjet. Ale není jediná.

Co všechno už jste Čechy za dobu svého mediálního působení naučila? Jakou máte zpětnou vazbu?

Ale já jsem spíš jen taková mažoretka, která nadělá hodně randálu, než mentor. Snažím se obrátit pozornost lidí tam, kam je třeba. Ale bez ostatních kolegů v oboru, jako jsou bloggeři, gastronovináři a někteří šéfkuchaři, bychom se nehnuli vpřed ani o metr. Jsem teď už součástí malé armády bojovníků za lepší jídlo. Za posledních deset let jsme obrátili pozornost lidí ke kvalitě jídla. A to znamená hodně. Moje momentální téma je také zkvalitňování příloh, kolem nás už dávno běžné, ale my se teprve učíme. Pak používání surovin, které dříve byly normální, ale potravinářský průmysl z nich udělal něco extra a ony se vrací jako zdravé nebo bio, což ale pro ně není moc dobré, protože to pak někteří lidé mají tendenci odmítat. Slupka z pšenice má dnes image něčeho až lékařsky doporučeného, ale je to prostě odvěká součást lidské stravy, která se jen nesmí vynechat.

Nedávno jste vydala knihu Recepty z farmářského trhu, díl I. Podzim/zima. Co v ní najdeme, v čem je jiná oproti běžným kuchařkám?

To je dobrá otázka. Co mi vlastně dalo tu odvahu přinést na trh zaplavený kuchařkami ještě jednu další? Jasně, v knihkupectví jsou kuchařky snad o všem. Ale tahle tam nebyla. A já jsem zjistila, že se mě lidé často ptají, jak snadno a rychle pracovat s tím, co si koupí na trhu, to znamená s místní sezónní úrodou. Nebo jak nakládat s plodinami, které neznají, a jak uvařit nově ty, které najednou kupují častěji a nemají už fantazii něco vymýšlet. A tak jsem sepsala skoro stovku svých receptů, které lidem pomohou. Viděla jsem prostě, že je tu něco, co lidé řeší tady a teď. Bylo na co odpovědět. Takže tahle kuchařka nevznikla tak, že jsem si to já přála a plánovala. Čtenáři a zákazníci trhů si ji vyptali.

Z jakých surovin ráda vaříte vy?

Mám své oblíbence, ale po čase je vždycky opouštím a najdu si nové. Teď jsou to zrovna jedlé kaštany. Zkouším nové a další kombinace. Včera jsem dělala italské rizoto s dýní, šalvějí a kaštany, předtím rizoto s houbami. Jsou naprosto úžasné. Ta jemně moučná textura a nasládlá chuť nenápadně kontrastuje s ostatními surovinami. A v říjnu leží i v Praze téměř v každém parku. Stačí vědět, jak vypadají. Ale prodávají se samozřejmě celou zimu i v obchodech. Doslova lituju, že jsem dala do kuchařky jen dva recepty, ale víc místa na ně nebylo.

Váš manžel je Řek, vaří se u vás doma řecká kuchyně?

Občas ano. Docela často máme řeckou pitu se sýrem feta a pórkem nebo špenátem, mimochodem recept je také v kuchařce. Ale jinak je autentická kuchyně docela náročná na čas, takže teď vařím řecké jídlo spíš při speciálních příležitostech.

Snažíte se vařit dietně, zdravě?

Když člověk dělá do jídla, nějaká pravidla si určit musí, jinak by skončil velmi rychle s metabolickým syndromem. Mojí mantrou je pestrost a vynakládám fakt velké úsilí, abychom jedli od všeho něco, a ne moc často jen jeden typ stravy. Když dám úplně obyčejný příklad - když peču, tak nejen z másla, ale i z oleje. Střídám odrůdy pšenice, vždycky dám pozor, aby nebylo moc bílé mouky nebo jen tam, kde to nejde jinak. Stále střídám tuky, druhy mas, veškeré možné přílohy. Podle mě je zdravé všechno, když je to kvalitně vyrobené, vypěstované nebo chované.

Autor: Petra Vychodilová, foto: archiv H. Michopulu, zdroj: Metro Zdravé hubnutí

Jméno: Heslo:

Diskuse:

2384–2387 z 2387
autor:John Cooney (197.210.*.*) 12. 6. 2019 13:20 | link
nadpis:williamfrankly31@gmail.comodpovědět
Effective Love Spell To Get Your Ex Back My advise reveal you all to contact Dr happy the best on love spell at happylovespell2@gmail.com, here is my relationship story. About a month ago I got back to my ex(after 2 and half years separated).Everything was ok and she was the most adorable woman in the world. she spoke about wedding ceremony, how many kids we would have, said that our relationship was the most important thing in her life and she was 100% sure about it…Then she traveled to work in other country for 3 weeks. she changed his behavior completely. she disappeared every night, was saying she had to do some work and would talk to me later, but disappeared the rest of the day and night… no explanation, when I asked why she was disappearing every night, she stopped answering me. she’s ignoring me since last week, April 15. she ignored even my birthday, that was April 16. Not even a message. I wrote to her a few times trying to understand what happened, she read but just ignored me.I feel so bad cause I couldn’t stop contacting and trying to understand what happened.i loved her so much and wanted to get her back, then i was told to contact happylovespell2@gmail.com who can help out with a love spell to reunite your relationship back, so instantly do contact him and give him a try and trust me he did an urgent effective love spell for me and with in 24hours promise he made to me, my woman was back, today i testify to you all that you should seek and contact Dr happy for his spell result is genuine sure and guarantee.. Unite and get your ex back save your marriage/relationship problem now,

You can also know more about his love spell Blogs site.http://happylovespel.blogspot.com.ng/
Email him now on.. happylovespell2@gmail.com If you want to talk for more info or consultation. Whatsapp/cal +2348133873774 For more assurance and spell guarantee, visit his website...happylovespell2.webnode.com/
autor:Tony Vasquez (185.189.*.*) 14. 6. 2019 01:11 | link
nadpis:Pridajte sa k osvetleniu a žite dnesodpovědět
Prečo nie ste unavení z chudoby, prečo sa váš partner teší zo života. Chceli by ste byť bohatí a slávni. Príďte a pripojte sa k dnešnému členovi bratstva. Akonáhle sa k nám pripojíte, kúpime vám jeden duplex v ktorejkoľvek krajine, v ktorej chcete zostať s novým autom a budete tiež dostávať $ 250,000 dolárov ročne. váš život. Chcete propagovať svoje podnikanie? Môžeme vám pomôcť tým, že vám do vášho podnikania prinesieme viac zákazníkov. Ste muzikant? chceli ste byť na vrchole sveta, ako LIL WAYNE, RICK ROSS, JAY Z, SEAN PAUL A LATE. MICHAEL JACKSON .. môžeme vás zbohatnúť ako títo muži. Ak potrebujete vstúpiť do bratstva, pošlite nám e-mail: (info.illuminatialtar666@gmail.com) môžete nás ľahko kontaktovať: +1 628 236 3086
autor:Cynthia Dalrymple (*.avast.com) 17. 6. 2019 21:29 | link
nadpis:How I go a loan to finance my business and pay my mortgage!odpovědět
How I go a loan to finance my business and pay my mortgage!

My name is Cynthia Dalrymple, a single mom from Lexington, North Carolina. I am very grateful and happy to Jennard Investments Limited for granting me a loan on 17th of June 2019 to finance my business. They saved me from loosing my house. This message might be helpful to someone out there looking out for a genuine loan in other not to fall into wrong hands, I'll advise you to contact this company on email address: jennardinvestmentslimited@outlook.com also with contact number: +1(484)292-4513.
autor:LUCY (129.205.*.*) 19. 6. 2019 10:22 | link
nadpis:sharonmicheal85@gmail.comodpovědět

A GREAT SPELL CASTER (DR.TAKUTA) THAT HELP
ME GET MY EX HUSBAND BACK, AM SO HAPPY
My name is LUCY SETHI from USA .I am here to
give testimony on how I got my husband back.
My husband left me for no reason 3 years ago.
He moved in with another woman, I felt like
killing myself, my life became very bitter and
sorrowful. Then 1 day, a friend of mine told me
about a great spell caster that is very good and,
he said he gave him some lucky numbers that he
played in a lottery and he won. I didn't believe it
because I've worked with so many of them and it
didn't work. He begged me further so I decided
to try this great spell caster called DR TAKUTA. I
still didn't believe. I used the spell he gave me
and the next day I received a call from my
darling husband Thomas last month. He
apologized and came back to me. He even gave
me 10,000USD as a means of compensating me.
I'm very happy now. please i will advise you to contact him
now and see for your self his Email is via____
takutaspellalter@gmail.com or whatsapp him
through the following contact on +27788634102


Dr.TAKUTA also cures:
1. HEPATITIS A,B,C
2. HERPES 1/2
3.DIABETES
4.STROKE.
5.HIV/AIDS HERBAL CURE, STDS and STI
6. MARRIAGE COUNSELLING
7.LOVE SPELL CASTING
8.JOB PROMOTION SPELLS
9.MARITAL PROBLEM
10.MAGIC MONEY SPELLS
2384–2387 z 2387
 
  • Pokud chcete odpovědět na něčí příspěvek, použijte odkaz „odpovědět“ u příslušného příspěvku.

* Položky označené hvězdičkou jsou povinné

Diskutované články

Kudrnaté, rovné nebo rozcuchané? Zvolte účes, který vám sedí

Kudrnaté, rovné nebo rozcuchané? Zvolte účes, který vám sedí

Pokud šaty dělají člověka, pak vlasy dělají obličej. Dokreslují ho, hrají si s ním pomocí střihu a barev. Společně s krásně upravenými vlasy, hezkým oblečením a střízlivým make-upem vytvoříte jednotu, které se říká krása.

Pomerančová kůže - trest za pohodlí?

Pomerančová kůže - trest za pohodlí?

Říká se jí celulitida, odborně dermopanikuloza. Označení pomerančová kůže je jemnější, ale jedná se o jedno a totéž – tuk hromadící se pod pokožkou jako sražený tvaroh.

Hana Michopulu: Jsem bojovnice za lepší jídlo

Hana Michopulu: Jsem bojovnice za lepší jídlo

O jídle se nemá jen psát, jídlo se má žít, myslela si šéfredaktorka gastronomického časopisu a vrhla se na jídlo v praxi. Vydala svou kuchařku a zasadila se o obnovu tradice farmářských trhů u nás...

Aktuálně z blogů

Diskuzní fórum