Hana Michopulu: Jsem bojovnice za lepší jídlo

Hana Michopulu: Jsem bojovnice za lepší jídlo

O jídle se nemá jen psát, jídlo se má žít, myslela si šéfredaktorka gastronomického časopisu a vrhla se na jídlo v praxi. Vydala svou kuchařku a zasadila se o obnovu tradice farmářských trhů u nás...

Jak jste se zasadila o obnovu farmářských trhů u nás? Co bylo tehdy vaším cílem?

Na začátku byly ideály a touha zlepšit svět, nebo aspoň místo, kde žiju. Ale taky obyčejná potřeba nakoupit si jednou týdně čerstvější zeleninu, než je ta dlouho skladovaná v supermarketech. Protože čím čerstvější suroviny jsou, tím lépe jídlo chutná. A cíle? Podařilo se mi tu mašinu roztlačit, a o to šlo. Věnovala jsem tomu dva roky pracovního života. Teď už sama jede, takže mám splněno a věnuju se zase psaní. Dál se podle mě musí postarat trh sám, to znamená sami nakupující a prodávající. Doufám, že lidi využijí svojí kupní síly, aby vyprofilovali nabídku na trhu co nejlépe. Že budou ignorovat zboží, které si můžou koupit i jinde, a podpoří naopak nabídku, která potřebuje rozvoj.

Jak by měl správně takový farmářský trh vypadat? Co by se na něm mělo prodávat a co na něj nepatří?

Nepatří tam zboží, které se prodává v širší obchodní síti, třeba v supermarketech nebo ve zdravých výživách. Není důvod. Nepatří tam produkty ze zahraničí. Mají se na něm prodávat plodiny vypěstované v našem regionu, s péčí a láskou. A pak produkty z těchto plodin vyrobené, šťávy, chleba, koláče... Já sama jsem se vždycky snažila, aby naši prodejci nabídli něco víc. Ne jablka, ale třeba jejich staré české odrůdy. Ne nějaké ryby, ale třeba pstruhy chované „na divoko“. Ne jen chleba, ale pecny vykvašené podle tradiční metody. Má to co dělat s tím, jak se jídlo vyrábělo „dřív“. Ne všichni organizátoři trhů si tyhle překážky kladou. Mají možná více platících trhovců, ale jejich kvalita se blíží tomu, od čeho lidé v supermarketech utíkají, takže tahle lež bude mít krátké nohy.

Co pro vás znamenají slova „lokální“ a „sezónní“?

Pórek z Mělnicka chutná skvěle, protože se sklízel včera. Já z něj uvařím špičkovou polévku, jakou bych z holandského, dva měsíce skladovaného pórku nedostala nikdy, ani s pomocí boží. K tomu je ten náš levější, protože se do něj nepromítají náklady za naftu z Holandska ani ceny za chlazení po dlouhé týdny. Přijde mi až geniální, jak jednoduché to je. Uvařím lépe a stojí to méně, a to nemluvím o tom, že se můžu za domem dívat na pórkové pole, a ne industriální zónu, a že moje uhlíková stopa se výrazně zmenší. Já nemám nějak extra zelené myšlení. Jde jen o to, aby svět stál nohama na zemi, ne opačně. Převážení zeleniny světem je něco, co ho obrací hlavou dolů. Můžem žít snadno a levně, nebo komplikovaně a draze.

Odrazilo se podle vás znovuzavedení těchto trhů do české gastronomie? Vaří dnes Češi lépe?

Ó, tak to určitě. Při běžných nákupech se tu lidi setkali s plodinami, které třeba dosud neochutnali. Zkouší vařit nové věci. Mohli mluvit přímo s producenty jídla, kteří jim o výrobě řeknou tolik, kolik nezjistí ani z internetu. Takže netvrdím, že české domácnosti vaří jako michelinské restaurace, ale začal v nich určitý přerod. Lidé přemýšlí, srovnávají, třídí si informace. A to samozřejmě pomáhá i v kuchařském umění.

Máte zkušenosti i ze zahraničí, v čem jsme ještě v tomto oboru „pozadu“? Která země je vám inspirací?

Mockrát jsem zkoumala trhy ve Francii, Rakousku, Anglii. Myslím, že velkou rezervu máme v tom, co může nabídnout zdejší půda. Ve Francii třeba doslova zuří mánie kořenové zeleniny. Na trzích dostanete všechno od černého kořene přes mnoho druhů ředkve po topinambury. O využití píšou časopisy o jídle, vaří z nich luxusní pařížské restaurace i bistra. Takže to není něco raritního, ale celá společnost tam tenhle nový trend v jídle přijímá. To samé listová zelenina. Tady vidím jednu z možností, jak se rozvíjet. Ale není jediná.

Co všechno už jste Čechy za dobu svého mediálního působení naučila? Jakou máte zpětnou vazbu?

Ale já jsem spíš jen taková mažoretka, která nadělá hodně randálu, než mentor. Snažím se obrátit pozornost lidí tam, kam je třeba. Ale bez ostatních kolegů v oboru, jako jsou bloggeři, gastronovináři a někteří šéfkuchaři, bychom se nehnuli vpřed ani o metr. Jsem teď už součástí malé armády bojovníků za lepší jídlo. Za posledních deset let jsme obrátili pozornost lidí ke kvalitě jídla. A to znamená hodně. Moje momentální téma je také zkvalitňování příloh, kolem nás už dávno běžné, ale my se teprve učíme. Pak používání surovin, které dříve byly normální, ale potravinářský průmysl z nich udělal něco extra a ony se vrací jako zdravé nebo bio, což ale pro ně není moc dobré, protože to pak někteří lidé mají tendenci odmítat. Slupka z pšenice má dnes image něčeho až lékařsky doporučeného, ale je to prostě odvěká součást lidské stravy, která se jen nesmí vynechat.

Nedávno jste vydala knihu Recepty z farmářského trhu, díl I. Podzim/zima. Co v ní najdeme, v čem je jiná oproti běžným kuchařkám?

To je dobrá otázka. Co mi vlastně dalo tu odvahu přinést na trh zaplavený kuchařkami ještě jednu další? Jasně, v knihkupectví jsou kuchařky snad o všem. Ale tahle tam nebyla. A já jsem zjistila, že se mě lidé často ptají, jak snadno a rychle pracovat s tím, co si koupí na trhu, to znamená s místní sezónní úrodou. Nebo jak nakládat s plodinami, které neznají, a jak uvařit nově ty, které najednou kupují častěji a nemají už fantazii něco vymýšlet. A tak jsem sepsala skoro stovku svých receptů, které lidem pomohou. Viděla jsem prostě, že je tu něco, co lidé řeší tady a teď. Bylo na co odpovědět. Takže tahle kuchařka nevznikla tak, že jsem si to já přála a plánovala. Čtenáři a zákazníci trhů si ji vyptali.

Z jakých surovin ráda vaříte vy?

Mám své oblíbence, ale po čase je vždycky opouštím a najdu si nové. Teď jsou to zrovna jedlé kaštany. Zkouším nové a další kombinace. Včera jsem dělala italské rizoto s dýní, šalvějí a kaštany, předtím rizoto s houbami. Jsou naprosto úžasné. Ta jemně moučná textura a nasládlá chuť nenápadně kontrastuje s ostatními surovinami. A v říjnu leží i v Praze téměř v každém parku. Stačí vědět, jak vypadají. Ale prodávají se samozřejmě celou zimu i v obchodech. Doslova lituju, že jsem dala do kuchařky jen dva recepty, ale víc místa na ně nebylo.

Váš manžel je Řek, vaří se u vás doma řecká kuchyně?

Občas ano. Docela často máme řeckou pitu se sýrem feta a pórkem nebo špenátem, mimochodem recept je také v kuchařce. Ale jinak je autentická kuchyně docela náročná na čas, takže teď vařím řecké jídlo spíš při speciálních příležitostech.

Snažíte se vařit dietně, zdravě?

Když člověk dělá do jídla, nějaká pravidla si určit musí, jinak by skončil velmi rychle s metabolickým syndromem. Mojí mantrou je pestrost a vynakládám fakt velké úsilí, abychom jedli od všeho něco, a ne moc často jen jeden typ stravy. Když dám úplně obyčejný příklad - když peču, tak nejen z másla, ale i z oleje. Střídám odrůdy pšenice, vždycky dám pozor, aby nebylo moc bílé mouky nebo jen tam, kde to nejde jinak. Stále střídám tuky, druhy mas, veškeré možné přílohy. Podle mě je zdravé všechno, když je to kvalitně vyrobené, vypěstované nebo chované.

Autor: Petra Vychodilová, foto: archiv H. Michopulu, zdroj: Metro Zdravé hubnutí

Jméno: Heslo:

Diskuse:

2264–2269 z 2269
autor:Beth Arthur (103.231.*.*) 7. 12. 2018 13:10 | link
nadpis:I got my loan for Xmasodpovědět
I got my loan for Xmas

My name is Beth Arthur, Dunedin, New Zealand. I want to express my heartfelt gratitude to Mr James Richard Dyson of Jennard Investments Limited for helping me with an Xmas Loan and also restoring my credit score by granting me a loan amount sum of $88,000 on the 3rd of December 2018, after being turned down by banks and other credit agencies I visited. I also want to use this medium to reach out to everyone out there in need of Xmas Loan, Commercial Loan, Consumer Loan, Unsecured Loans, Business and Retail Loan, Mortgage Loan. to contact this company on email: jennardinvestmentslimited@outlook.com. and contact number: +1(484)292-4513.
autor:WE OFFER ALL KIND OF LOANS (176.233.*.*) 11. 12. 2018 03:47 | link
nadpis:WE OFFER ALL KIND OF LOANSodpovědět
When It Comes To Personal Loans * Business Loans etc., Contact Us Today Via E-mail: SuiteCapitals@gmail.com ( SuiteCapitals@post.com ) It’s Imperative To Work With The Right Company. We Help You Get The Best Rate For Your Business Loan Regardless Of Your Credit!!! If You Are Looking For A Personal Loans * Business Loans etc., You Have Come To The Right Place. Contact Us Today For More Information Through Via E-mail: SuiteCapitals@gmail.com ( SuiteCapitals@post.com )

We Offers Financial Consulting To Client, Companies Seeking Debt / Loan Financing And Seeking For Working Capital To Start A New Business Or To Expand Existing Business. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Via E-mail: SuiteCapitals@gmail.com ( SuiteCapitals@post.com )

Do You Need A Loan To Consolidate Your Debt At 1.0%? Or A Personal Loans * Business Loans etc. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Via E-mail: SuiteCapitals@gmail.com ( SuiteCapitals@post.com )

We Have Loan Programs Tailored For Any Profile And You've Come To The Right Place To Satisfy Your Business Needs. If Your Company Or You Know Of Any Company With Viable Projects / Proposals That Needs Financing, Kindly Write Us With The Loan Requirement. Please, Contact Us For More Information: SuiteCapitals@gmail.com ( SuiteCapitals@post.com )

You Will Hear From Us. Well Nice To Meet You And I look forward to our Business Acquaintance. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Via E-mail: SuiteCapitals@gmail.com ( SuiteCapitals@post.com )

Do You Need A Loan To Consolidate Your Debt At 1.0%? Or A Personal Loans * Business Loans etc. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Via E-mail: SuiteCapitals@gmail.com ( SuiteCapitals@post.com )

We Offers Financial Consulting To Client, Companies Seeking Debt / Loan Financing And Seeking For Working Capital To Start A New Business Or To Expand Existing Business. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Via E-mail: SuiteCapitals@gmail.com ( SuiteCapitals@post.com )

Kindly write us back with the loan information;
- Complete Name:
- Loan amount needed:
- Loan Duration:
- Purpose of loan:
- City / Country:
- Telephone:
- How Did You Hear About Us:

Do You Need A Loan To Consolidate Your Debt At 1.0%? Or A Personal Loans * Business Loans etc. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Via E-mail: SuiteCapitals@gmail.com ( SuiteCapitals@post.com )

We Offers Financial Consulting To Client, Companies Seeking Debt / Loan Financing And Seeking For Working Capital To Start A New Business Or To Expand Existing Business. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Via E-mail: SuiteCapitals@gmail.com ( SuiteCapitals@post.com )

When It Comes To Personal Loans * Business Loans etc., Contact Us Today Via E-mail: SuiteCapitals@gmail.com ( SuiteCapitals@post.com ) It’s Imperative To Work With The Right Company. We Help You Get The Best Rate For Your Business Loan Regardless Of Your Credit!!! If You Are Looking For A Personal Loans * Business Loans etc., You Have Come To The Right Place. Contact Us Today For More Information Through Via E-mail: SuiteCapitals@gmail.com ( SuiteCapitals@post.com )
autor:Walsh Robert (207.89.*.*) 16. 12. 2018 18:19 | link
nadpis:We are direct providers of Fresh Cut BG, SBLCodpovědět
We are authorized Financial consulting firm that work directly with
A rated banks eg Lloyds Bank,Barclays Bank,HSBC bank etc

We provide BG, SBLC,and lots more for clients all over the world.

We are equally ready to work with Brokers and financial
consultants/consulting firms in their respective countries.

Our procedures are most reasonable and safest as we operate a 100% financial risk free process which entails that the issuing and receiving bank continues the transaction immediately after DOA is countersigned

We offer certifiable and verifiable bank instruments via Swift Transmission from a genuine provider capable of taking up time bound transactions. We are RWA ready to close leasing with any interested client in few banking days

We hope to establish a long term business relationship with you even after this first trial

Regards
WALSH SMITH, ROBERT
email : info.iqfinanceplc@gmail.com
skype: cpt_young1
Tel contact: +447031968934
Registered No: 04374045
autor:Eva Rick (105.112.*.*) 17. 12. 2018 04:26 | link
nadpis:evarick45@gmail.comodpovědět
THE MOST RELIABLE SPELL CASTER THAT CAN HELP YOU GET BACK YOUR LOST LOVE BACK WITHIN 24HRS (DRPATRICKSPELLCASTER@GMAIL.COM)

Thank you for your miracle Dr Patrick This article is dedicated to the Dr
Patrick. I have been married with my wife for 6 years and recently she broke up with me and it hurt me deeply when she told me to leave her alone and that she does not love me anymore when i was always faithful and honest to her. I tried all the ways to get her back buying her what she wants like i always did and she still left me heart broken and she even has a new boyfriend which destroyed me even more until a friend of mine from high school directed me to this genuine spell Dr called Patrick. This man changed my life completely. I followed everything he told me to do and my wife came back begging for me back. I was stunned everything happened exactly like he told me. I had faith in everything he told me and everything was true. Also he was there every moment until i got my happiness back and he also provides spells that cures impotence, bareness, diseases such as HIV/AID, Herpes, Cancer E.T.C. You can contact him via email at { drpatrickspellcaster@gmail.com }. my page http://evarick45.blogspot .com or this page https://drpatrickspellcast.blogspot.com He will help you in anything you need and quick to answer once you contact him through his whats-app number:+1 (662) 493 2087.
autor:Eva Rick (105.112.*.*) 17. 12. 2018 04:27 | link
nadpis:evarick45@gmail.comodpovědět
THE MOST RELIABLE SPELL CASTER THAT CAN HELP YOU GET BACK YOUR LOST LOVE BACK WITHIN 24HRS (DRPATRICKSPELLCASTER@GMAIL.COM)

Thank you for your miracle Dr Patrick This article is dedicated to the Dr
Patrick. I have been married with my wife for 6 years and recently she broke up with me and it hurt me deeply when she told me to leave her alone and that she does not love me anymore when i was always faithful and honest to her. I tried all the ways to get her back buying her what she wants like i always did and she still left me heart broken and she even has a new boyfriend which destroyed me even more until a friend of mine from high school directed me to this genuine spell Dr called Patrick. This man changed my life completely. I followed everything he told me to do and my wife came back begging for me back. I was stunned everything happened exactly like he told me. I had faith in everything he told me and everything was true. Also he was there every moment until i got my happiness back and he also provides spells that cures impotence, bareness, diseases such as HIV/AID, Herpes, Cancer E.T.C. You can contact him via email at { drpatrickspellcaster@gmail.com }. my page http://evarick45.blogspot .com or this page https://drpatrickspellcast.blogspot.com He will help you in anything you need and quick to answer once you contact him through his whats-app number:+1 (662) 493 2087.
autor:Beth Arthur (105.112.*.*) 17. 12. 2018 16:21 | link
nadpis:I got my loan for Xmasodpovědět
I got my loan for Xmas

My name is Beth Arthur, Dunedin, New Zealand. I want to express my heartfelt gratitude to Mr James Richard Dyson of Jennard Investments Limited for helping me with an Xmas Loan and also restoring my credit score by granting me a loan amount sum of $88,000 on the 3rd of December 2018, after being turned down by banks and other credit agencies I visited. I also want to use this medium to reach out to everyone out there in need of Xmas Loan, Commercial Loan, Consumer Loan, Unsecured Loans, Business and Retail Loan, Mortgage Loan. to contact this company on email: jennardinvestmentslimited@outlook.com. and contact number: +1(484)292-4513.
2264–2269 z 2269
 
  • Pokud chcete odpovědět na něčí příspěvek, použijte odkaz „odpovědět“ u příslušného příspěvku.

* Položky označené hvězdičkou jsou povinné

Diskutované články

Kudrnaté, rovné nebo rozcuchané? Zvolte účes, který vám sedí

Kudrnaté, rovné nebo rozcuchané? Zvolte účes, který vám sedí

Pokud šaty dělají člověka, pak vlasy dělají obličej. Dokreslují ho, hrají si s ním pomocí střihu a barev. Společně s krásně upravenými vlasy, hezkým oblečením a střízlivým make-upem vytvoříte jednotu, které se říká krása.

Pomerančová kůže - trest za pohodlí?

Pomerančová kůže - trest za pohodlí?

Říká se jí celulitida, odborně dermopanikuloza. Označení pomerančová kůže je jemnější, ale jedná se o jedno a totéž – tuk hromadící se pod pokožkou jako sražený tvaroh.

Hana Michopulu: Jsem bojovnice za lepší jídlo

Hana Michopulu: Jsem bojovnice za lepší jídlo

O jídle se nemá jen psát, jídlo se má žít, myslela si šéfredaktorka gastronomického časopisu a vrhla se na jídlo v praxi. Vydala svou kuchařku a zasadila se o obnovu tradice farmářských trhů u nás...

Aktuálně z blogů

Diskuzní fórum