Léto je jako stvořené na grilovačky a zahradní party. Tak pozvěte své přátele a uspořádejte pro ně akci, o které se bude ještě dlouho mluvit! Máme pro vás pár tipů, co by na vašem grilování rozhodně nemělo chybět.
Na tuhle otázku je odpověď poměrně jednoduchá – prakticky se vším, co se dá jíst. Ať už vsadíte na kuřecí masíčko, osvědčené vepřové nebo hovězí steaky, vedle určitě nešlápnete. Příjemnou změnou jsou mořské i sladkovodní ryby – například pstruh nebo losos. Nemusíte se obávat ani mořských plodů jako jsou chobotničky, krevety a další potvůrky. Vegetariány uctíte výbornou grilovanou zeleninkou nebo delikátními sýry v čele s oštěpkem nebo hermelínem. A pokud chcete něco opravdu speciálního, vyzkoušejte exotické pštrosí maso.
Možná to nezní právě důvěryhodně, ale pštrosí maso je skutečně delikátní záležitost. Svou křehkostí připomíná kuřecí maso, konzistencí zase hovězí. Mnozí milovníci tuto pochoutku připodobňují k zvěřině. Ať tak či tak, skutečností je, že pštrosí maso je velice zdravé, neboť obsahuje pouze minimum tuku. Hospodyňky jistě potěší nenáročnost jeho přípravy. Odpadá veškeré okrajování a čištění. Pštrosí steaky jsou zkrátka lahoda.
A jak pštrosa na gril připravit? Postup je velice snadný. Většina odborníků se shoduje, že v jednoduchosti je krása. Postačí tedy asi den dopředu naložit pštrosí steaky do olivového oleje se špetkou tymiánu. Tato kombinace dá chuti pštrosího masíčka nejlépe vyniknout. Ale pozor! Zapomeňte na sůl. Steaky si dosolte až po ugrilování, jinak by totiž ztratily veškerou svou šťávu. S tím souvisí i ideální úprava. Nejlépe vám pštros zachutná v úpravě medium – tedy středně propečený, kdy si zachová svou šťavnatost.
Zahoďte své případné obavy. Pštrosí maso je na gril ideální, k jinému způsobu úpravy se příliš nehodí. A kde tuhle specialitku sehnat? Běžně na steaky z tohoto obřího opeřence narazíte v některých hypermarketech. Pokud ale máte možnost, zkuste kontaktovat některou z pštrosích farem, které se u nás v poslední době úspěšně rozrůstají. Věřte, že nebudete litovat!
Většina z nás má s grilováním spojené hlavně pivo. Samozřejmě klasika je klasika, a když troška zlatavého moku ukápne i na grilované pochoutky, vůbec nic se nestane. Pokud ale holdujete spíše sladším nápojům, můžete si k dobrému jídlu vykouzlit i atraktivní letní drinky. Nechte se inspirovat!
Na tuhle růžovou dobrotu si připravte 1 cl džinu, šťávu z grepu, džus z granátového jablka, 1 cl ananasového džusu, cukr na ozdobu. Nejprve si připravte efektivní skleničku. Ubrouskem navlhčete okraj vysoké sklenice a obalte ho v misce s cukrem. Do sklenky dejte led, přes něj přelijte všechny uvedené přísady a promíchejte.
Budete potřebovat 7 cl malinové vodky, 1 cl sirupu, šťávu z citronu, sodu a cukr na ozdobu. K přípravě tohoto koktejlu budete potřebovat také šejkr – naplňte ho ledem, vodkou, sirupem a šťávou z citronu a pořádně protřepejte. Ozdobte okraj sklenice cukrem, vylijte do ní obsah šejkru a doplňte sodou. Jako zpestření můžete pro radost kamarádek přidat do sklenky místo míchátka lízátko.
Nachystejte si 4 cl vodky, šťávu z citronu, 2 cl medu, 2 cl sody, 3 cl šťávy z granátového jablka. Vodku, šťávu z citronu a med protřepejte důkladně v šejkru. Obsah přelijte do sklenice s ledem a vmíchejte zbylé suroviny. Voilá a lákavé drinky jsou na světě.
Přejeme příjemné grilování a dobrou chuť!
Autor: Martina Dvořáčková
autor: | Sinda (85.93.*.*) | 16. 7. 2011 20:37 | link |
---|---|---|
nadpis: | S rodinou nebo přáteli grilu... | odpovědět |
Pokud šaty dělají člověka, pak vlasy dělají obličej. Dokreslují ho, hrají si s ním pomocí střihu a barev. Společně s krásně upravenými vlasy, hezkým oblečením a střízlivým make-upem vytvoříte jednotu, které se říká krása.
Říká se jí celulitida, odborně dermopanikuloza. Označení pomerančová kůže je jemnější, ale jedná se o jedno a totéž – tuk hromadící se pod pokožkou jako sražený tvaroh.
O jídle se nemá jen psát, jídlo se má žít, myslela si šéfredaktorka gastronomického časopisu a vrhla se na jídlo v praxi. Vydala svou kuchařku a zasadila se o obnovu tradice farmářských trhů u nás...