Dovolená. Na co si dát pozor?

Dovolená. Na co si dát pozor?

Nadešel čas dovolených, kempování a letních grilovaček a hygienici varovně zvedají ukazovák: volnější způsob stravování s sebou přináší větší riziko nákazy. Správným způsobem úpravy pokrmů a tomu odpovídající hygienou se vyvarujete případných obtíží.

Zodpovědnost začíná už před zahraniční dovolenou: stále větší procento z nás podceňuje očkování proti infekčním chorobám. Očkovat by se měli i lidé, kteří chtějí strávit dovolenou u moře, například v Chorvatsku, Řecku nebo Itálii. Snadno se totiž může stát, že si kromě zážitků přivezou například žloutenku nebo respirační infekce. 

Do ciziny s očkováním

„Ani ti, kteří chtějí strávit dovolenou u moře v Egyptě, Tunisku, Řecku, Chorvatsku nebo Itálii, by neměli podceňovat očkování proti infekčním chorobám. Zdravotní problémy během cesty nebo po ní má 10 až 40 procent lidí. Mohou se nakazit například žloutenkou typu A, žloutenkou typu E. Častá jsou také průjmová onemocnění bakteriální, virové nebo parazitární etiologie a respirační nákazy,“ říká Alena Zeidlerová z infekčního oddělení.

Podle ní patří mezi nejrizikovější země Indie, jihovýchodní Asie, rovníková Afrika, Jižní a Střední Amerika, ostrovy v Tichomoří, kde turistům hrozí žloutenka typu A, B, E, břišní tyfus, malárie, cholera nebo žlutá zimnice. Před výjezdem do zahraničí lékaři jednohlasně doporučují obrátit se na očkovací centrum a poradit se s příslušnými odborníky, zda je vhodné se naočkovat. „Je potřeba to začít řešit zavčas. V některých případech stáčí podat jen jednu dávku, jindy se očkovací látka podává ve dvou až třech dávkách,“ upozorňuje epidemioložka Eva Kučerová a dodává, „když se nechám naočkovat, neznamená to, že se mi hned druhý den automaticky vytvoří protilátky.“ 

V zahraničí pozor na stravu a vodu

Jakmile nám odbijí první vteřiny dovolené, měly bychom se jako na dovolené chovat: do práce chodíme každý den, volno máme jednou dvakrát ročně, a proto je důležité s ním patřičně naložit, tak aby si tělo skutečně odpočinulo a hlava přišla na jiné myšlenky. „V první řadě je důležité, aby člověk, který jede na dovolenou, neodjížděl ve stresu,“ říká vedoucí oddělení hygieny výživy Zuzana Bartošová a připomíná další důležitou věc, „a neopomenout dodržovat pitný režim.“ Na vodu je ovšem potřeba dávat pozor: v případě, kdy nevíme, že je pitná, je vždy rozhodně lepší pít vodu balenou. Vyhneme se případným zdravotním obtížím. Obezřetnost je na místě také v případě ledu, pořád se jedná totiž o vodu, o jejímž původu zpravidla nic nevíme.

Co se týká stravování v zahraničí, můžeme si ušetřit řadu problémů tím, že budeme disciplinované, což znamená: rozhodneme-li se dát si nějaký pokrm, mělo by nás zajímat, v jakém prostředí byl připraven, je-li okolí, kde se servíruje, čisté, jak vypadá kuchař… „S nadsázkou říkám, že by měl být každý turista dočasně hygienikem. Co se týká cizokrajných pokrmů, je potřeba být bdělý,“ upozorňuje Bartošová s tím, že místní domorodci jsou na rozdíl od nás na svůj způsob stravování zvyklý. To, co je pro ně běžné, by s cizincem mohlo pěkně zamávat.

V neposlední řadě varuje hygienička před stravováním v rámci pobytu all inclusive: „Tento typ stravování představuje riziko, protože v rámci něj musí být pořád něco nachystáno na stolech a v případě, že jídlo, které vyžaduje lednici (cukrářské výrobky, lahůdky apod.) není v chladnu uchováváno, může se klidně začít kazit,“ varuje a dodává, „střevní bakterii tak můžeme chytit i v pětihvězdičkovém hotelu!“

Doma grilujte chytře!

Přes léto každoročně přibývá průjmových onemocnění. „Na vině je volnější způsob stravování, kempinkový způsob života i větší množství grilovaček,“ vypočítává epidemioložka Eva Kučerová. Zejména Morava je známá tím, že si lidé rádi sami připravují pohoštění. Hrozbu představují špatně skladované zákusky i grilované maso, které nesníme bezprostředně po připravení. Střevní bakterii lze hravě chytnout i doma, třeba právě u grilu: stačí přitom zdánlivá maličkost, jako nedodělaný steak: „Maso bychom měli grilovat alespoň deset minut při sedmdesáti stupních, aby se stačilo dostatečně prohřát a tepelně upravit,“ podotýká Kučerová, „s tím, že jakmile jej sundáme z grilu, okamžitě bychom jej měli jíst.“ Ten, kdo griluje nebo připravuje jídlo a pohoštění, musí samo sebou dodržovat zásady osobní a provozní hygieny. Podle hygieniků hrozí nebezpečí během hromadných událostí typu hodové zábavy, svatby, pohřby… kde mají hostitelé i hosté mnoho příležitostí, jak při skladování pokrmů pochybit.

Autor: Monika Petrlová  

Jméno: Heslo:

Související stránky

Diskuse:

1–6 z 6
autor:MarťaSl 7. 7. 2011 20:46 | link
nadpis:Zajímavý článek. Tak teď ...odpovědět
Zajímavý článek. Tak teď se budu muset poradit s dětskou lékařkou, jestli budeme moci vyrazit na dovolenou, když malá ještě nemá žádné očkování, ale měli bychom něco stihnout.
Chtěla bych se zeptat, zda Vám tu fungují diskuse - já se nemůžu dostat na nepřečtené, hlásí mi to chybu.
autor:Lenka 9. 7. 2011 09:45 | link
nadpis:Re: Zajímavý článek. Tak teď ...odpovědět
Mně to chybu nehlásí, spíš tu asi žádné nejsou :-)
autor:MarťaSl 10. 7. 2011 10:16 | link
nadpis:Mě už to jde. Právě, že ...odpovědět
Mě už to jde.
Právě, že jsem tam nepřečtené měla, ale nešly otevřít. Druhý den už to šlo. Možná to zahltily ty spamy, co tam pořád chodí.
autor:líba (46.227.*.*) 22. 7. 2014 11:30 | link
nadpis:Na jídlo si dávám pozor tak...odpovědět
Na jídlo si dávám pozor tak normálně, nepřeháním to. Jen jsem zvyklá pít balenou vodu, je to jistější a taky se vyhýbám ledu. Když jsem na dovolená, tak ráda ochutnávám místní speciality, což má občas za následek střevní potíže :D
Ale na to mi zase zabírají probiotika, takže tím to pak pěkně vyřeším. Beru je před dovolenou a i během ní a jde opravdu poznat rozdíl. Netrápí mě ani zažívací potíže.
autor:Jitule (78.108.*.*) 7. 8. 2014 01:23 | link
nadpis:Re: Na jídlo si dávám pozor tak...výše | odpovědět
Vyhýbáš se ledu? Vidíš, to mě nikdy nenapadlo, na vodu, kterou piju, si dávám taky extrémní pozor, vždycky si kupuju radši tu balenou, abych věděla, že je vážně pitná a nijak špinavá, ale že led, který mi do pití dají, vlastně může být z jakéhokoli hnusu mě nikdy nenapadlo :/ Možná právě proto mám na dovolených vždycky hrozné střevní problémy, navíc jsem i strašně háklivá na různá jídla, protože přes rok si jedu „to svoje“ a když si pak chci dát něco nezdravého, tak už to tělo nezvládne :/ Ale hodně slýchám o tom, že lidem na tyhle problémy pomáhají právě probiotika, teď jsem dokonce četla i nějaký článek o Biopron Forte, což jsou probiotika přímo na cestování nebo něco podobného, tak se po nich zkusím zeptat, jestli to nepomůže. Nicméně ode dneška už žádný led :D
autor:lisaowen (*.ipvanish.com) 12. 5. 2018 01:57 | link
nadpis:owenlisa870@gmail.comodpovědět
My name is LISA and is from the United States. I want to use this opportunity to thank my great Agadaga who really made my life a nice day. This wonderful man Dr Agadaga took my wonderful husband back to me, I had two wonderful children from my husband about four years ago, I and my husband have been in a hurry or the other until he finally left me for a young woman. I felt my life had ended and my children thought they would never see their dad again. I tried to be strong only for the children but I could not control the pains that torment my heart; my heart was full of sorrows and pains because I was really in love with my husband. Every day and night I think of him and always want him to come back to me until one day I met a good friend who was also in a situation like me but her problem was her lover who had an unwanted pregnancy and he refused to take responsibility and dumped her. She told me that my case was a small case and that I would not worry at all so I asked her what was the solution to my problem and she gave me this great man. e-mail address. I doubted if this man was the solution, I contacted this great man and he told me what to do and I did them all, he told me to wait for only 72 hours and my husband will crawl on my knees just for forgiveness, I made faith in what this great man asked me to do and for sure after 72 hours he was back to me again, contact Dr Agadaga for help today at agadagaspiritualhome@gmail.com
1–6 z 6
 
  • Pokud chcete odpovědět na něčí příspěvek, použijte odkaz „odpovědět“ u příslušného příspěvku.

* Položky označené hvězdičkou jsou povinné

Diskutované články

Kudrnaté, rovné nebo rozcuchané? Zvolte účes, který vám sedí

Kudrnaté, rovné nebo rozcuchané? Zvolte účes, který vám sedí

Pokud šaty dělají člověka, pak vlasy dělají obličej. Dokreslují ho, hrají si s ním pomocí střihu a barev. Společně s krásně upravenými vlasy, hezkým oblečením a střízlivým make-upem vytvoříte jednotu, které se říká krása.

Pomerančová kůže - trest za pohodlí?

Pomerančová kůže - trest za pohodlí?

Říká se jí celulitida, odborně dermopanikuloza. Označení pomerančová kůže je jemnější, ale jedná se o jedno a totéž – tuk hromadící se pod pokožkou jako sražený tvaroh.

Hana Michopulu: Jsem bojovnice za lepší jídlo

Hana Michopulu: Jsem bojovnice za lepší jídlo

O jídle se nemá jen psát, jídlo se má žít, myslela si šéfredaktorka gastronomického časopisu a vrhla se na jídlo v praxi. Vydala svou kuchařku a zasadila se o obnovu tradice farmářských trhů u nás...

Aktuálně z blogů

Diskuzní fórum